joi, 19 februarie 2009

Sticlele din plastic te fac să gândeşti înainte de a bea ?




Apariţia băuturilor îmbuteliate în plastic a dus cultura consumatorului ripisitor la poluarea peste măsură a plantei. Mai mult, frânarea acestui tip de poluare a devenit o sarcină extrem de dificilă. Dacă nu te-am convins iată câteva date care sigur te vor face să te gândeşti atunci când vei cumpăra o băutură la PET.

În România, în fiecare an se aruncă 331.000 tone de sticle de plastic.
PET-urile nu sunt biodegradabile, ele putand sta in natura 350-400 de ani fara a-si schimba compozitia, ceea ce are ca efect cresterea constanta a gropilor de gunoi. Din 5 PET-uri reciclate se poate confectiona un tricou, din 50 de PET-uri se poate face un pulover, iar o tona de plastic reciclat inseamna economie de 1,8 tone de petrol. Prin reciclarea unui singur PET se poate economisi suficienta energie pentru a lumina un bec obisnuit timp de 6 ore.

Anual, fiecare dintre noi aruncăm la gunoi aproximativ 300 de PET-uri.
80% dintre PET-uri nu sunt reciclate. In 2007, operatorii economici care colaboreaza cu EcoRom Ambalaje au pus pe piata 106.885 tone PET, din care, conform datelor EcoRom, s-au reciclat 23.919 tone. In 2008, in perioada ianuarie-iunie, au fost generate 55.280 tone PET si au fost reciclate aproximativ 13.200 tone PET, ceea inseamna o rata de reciclare de 24%.

90% din costul apei plate la PET este constituit numai din ambalaj
Consumul de apa in Romania este in continua crestere. Conform datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), in ultimii zece ani piata a cunoscut o crestere continua, cu o dinamica medie anuala de aproximativ 20%. Daca in 2006 s-au vandut aproximativ 920 milioane litri de apa, in 2007 s-au consumat peste 1,1 miliarde de litri.La nivel mondial, organizatii neguvernamentale trag numeroase semnale de alarma in ceea ce priveste apa imbuteliata. Pe langa calitatea asemanatoare cu cea a apei de la robinet, organizatiile mai sustin ca, in contextul unei crize a petrolului, producerea de PET-uri pentru apa este o nebunie.
Un raport dat publicitatii in Statele Unite arata ca, anual, se consuma 17 milioane de barili de petrol pentru producerea recipientelor din plastic destinate comercializarii apei. Asta inseamna 2,5 milioane tone de emisii de CO2 pe an. Raportul mai arata ca in Statele Unite se consuma anual mai multa apa imbuteliata decat bere si lapte la un loc, productia atingand, doar anul trecut, 34 de miliarde de litri, ceea ce inseamna un pro fit de 12 miliarde de dolari pentru marile companii de profil.
Apa minerală înbuteliată în plastic este cea mai populara băutură din lume. Aşadar fii cu băgare de seamă atunci când cumpăreri o băutură la PET şi aminteşte-ţi că mai mult plăteşti ambalajul decât conţinutul iar costurile de reciclare sunt urişe.
“Sunt lucruri la indemana oricui sa recicleze sau sa filtreze apa de la robinet fara sa mai cumpere apa imbuteliata. Peste tot gasesti PET-uri, iar oamenii trebuie sa devina constienti” - Carmen Gerogescu, marketing manager la Electrolux.
Sursa: Ecomagazin

Un comentariu:

dragos spunea...

pentru cei interesati de reciclare va putem oferi compactorul de pet-uri si doze de aluminiu . este o presa manuala, casnica,pentru reducerea volumului pet-urilor goale de la 0,5 l la 2,5 l precum si a dozelor de aluminiu.vezi filmuletul http://www.youtube.com/watch?v=alBP6RtLeqI&feature=player_embedded
0722558476