joi, 15 mai 2008

Încălzirea globală: care este temperatura la poli?


Efectele activităţii umane asupra echilibrului natural al regiunilor polare încep să se facă simţite. În perioada 5-6 martie, la Bruxelles a avut loc un simpozion internaţional pe această temă. Sub egida Uniunii Europene, evenimentul a fost organizat pentru a reuni contribuţiile oamenilor de ştiinţă din 60 de ţări, în perspectiva de a anticipa evoluţiile viitoare.
În faţa pericolului pe care îl constituie încălzirea globală pentru regiunile polare, comunitatea ştiinţifică internaţională a hotărât ca 2007 să fie Anul polar internaţional . Rapoarte din ce în ce mai alarmante privind situaţia regiunilor polare indică, într-adevăr, că în prezent se înregistrează nivelurile de bioxid de carbon cele mai ridicate din ultimii 650 000 de ani. Europa doreşte să încurajeze punerea în comun a cunoştinţelor pentru a înţelege fenomenele în curs de desfăşurare.
Schimbările din regiunile polare au repercusiuni asupra condiţiilor zilnice de viaţă a peste patru milioane de persoane: acestea constituie o ameninţare pentru aprovizionarea cu apă, pentru ecosistemele terestre şi marine. De asemenea, se cunoaşte faptul că regiunile polare contribuie la menţinerea echilibrului climatic la nivel planetar. Cu toate acestea, multe întrebări privind consecinţele creşterii temperaturii la poli rămân încă fără răspuns.
Anul polar internaţional răspunde acestei necesităţi de a înţelege mai bine situaţia. În cursul anului 2007, va fi lansată o vastă campanie ştiinţifică care cuprinde peste 200 de proiecte şi la care vor participa cercetători din peste 60 de ţări.
În acest context, simpozionul internaţional intitulat „Mediul şi climatul polar: provocări”, desfăşurat la Bruxelles, a oferit un spaţiu de dialog pentru experţi şi a avut drept obiectiv evaluarea activităţilor finalizate până în prezent şi înţelegerea implicaţiilor schimbărilor climatice în regiunile polare.
Cu această ocazie a fost prezentat un raport elaborat în cadrul proiectului DAMOCLES , care face un prim bilanţ al impactului topirii gheţarilor arctici asupra oamenilor şi mediului. Raportul trece în revistă toate proiectele pe tema polilor finanţate de Uniunea Europeană în ultimii zece ani şi evidenţiază progresele înregistrate în ceea ce priveşte rolul regiunilor polare în menţinerea echilibrului climatic la nivel planetar.

Niciun comentariu: