vineri, 30 mai 2008

Efectele încălzirii globale


Efectele încălzirii globale sunt resimtite de noi toţi. În România efectele acestui fenomen s-au resimţit în special în timpul anotimpului călduros când s-au înregistrat temperaturi neobişnuit de ridicate şi furtuni spontane.Vremea instabilă este doar unul dintre rezultatele acestei încălziri accelerate. În continuare poti afla ce alte dezastre naturale ne aşteaptă şi ce schimbări suferă planeta în acest răstimp.
1. Incendii forestiere
Canada şi Statele Unite ale Americii se confruntă cu un numar foarte mare de incendii forestiere, care sunt cauzate de temperaturile ridicate şi de zăpada care se topeşte mai repede lăsând pământul uscat pentru mai mult timp.
2. Dispar ruinele
Nivelul crescut al mării şi condiţiile meteorologice extreme pot să distrugă complet situri arheologice, temple sau alte artifacte, aşa cum este cazul Sukothai, care a fost odata capitala Regatului thailandez.
3. Munţii cresc în înălţime
Din cauza gheţarilor care se topesc, greutatea care apasă în mod normal pe suprafaţa pământului acum scade, iar stratul de pământ creşte brusc.
4. Atmosfera îşi pierde din densitate
Cantitatea ridicată de dioxid de carbon cauzează o răcire continuă a aerului, care mai departe cauzează o stabilizare a acestuia, ceea ce face că atmosfera să fie mai puţin densă.
5. Animalele sunt puse în pericol
Plantele înfloresc mai devreme în fiecare an, animalele pot întâmpina greutăţi în resetarea ceasurilor biologice şi în adaptarea la această schimbare. O consecinţă a acestui lucru va fi faptul că nu vor reuşi să găsească hrană suficientă şi nu vor mai avea timp şi resurse pentru a se înmulţi.
6. Topirea criosferei
Stratul permanent de gheaţă, denumit şi criosferă, care se regăseăte în special în emisfera nordică se topeşte treptat. Acest lucru cauzează apariţia găurilor, care pot afecta tot felul de structuri, de la şinele de tren până la şosele şi aşezări omeneşti.
7. Dispariţia lacurilor
Tot din cauza dispariţiei treptate a criosferei, apa lacurilor poate acum să fie absorbită de pământ, lăsând ecosistemul pe care-l întreţinea fară suport.
8. Natura arctică renaşte mai devreme
Gheaţa se topeşte mai devreme primăvara, iar nivelul crescut de clorofila din pământ arată o „renaştere" biologică ceva mai timpurie ca în trecut.
9. Animalele caută zone de relief mai înalte
Acest lucru este cauzat în special de schimbările petrecute în habitaturile animalelor, care nu au altă soluţie decât să caute un nou biotop.
10. Agravarea alergiilor
Nivelul crescut de dioxid de carbon, cât şi temperaturile ridicate asociate încălzirii globale cauzează înflorirea timpurie a plantelor şi producerea unei cantităţi mai mari de polen.

Niciun comentariu: