marți, 30 decembrie 2008

În Europa, becurile incandescente se vor “stinge” din 2012


Becurile tradiţionale de 100 de waţi vor dispărea din magazine, începând cu 1 septembrie 2009. UE a fixat calendarul pentru interzicerea progresivă a becurilor clasice cu incandescenţă, care nu vor mai putea fi comercializate din septembrie 2012.


Becurile cu incandescenţă de 100 de waţi nu vor mai fi comercializate, începând cu 1 septembrie anul viitor, potrivit AFP. În anul imediat următor, becurile cu incandescenţă de 75 de waţi vor fi scoase de pe piaţă, iar în 2011, cele de 60 de waţi, vor fi interzise, de asemenea. La 1 septembrie 2012, se va renunţa şi la becurile tradiţionale de 40 şi de 25 de waţi.
Aproximativ 85% din iluminatul gospodăriilor este astăzi considerat ineficient din punct de vedere energetic. Ameliorarea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 este unul dintre marile obiective ale pachetului climă – schimbări climatice a Uniunii Europene.


Economii de miliarde de euro


Consumatorii europeni folosesc becul clasic de zeci de ani. Satisfăcătoare în ceea ce priveşte calitatea iluminatului, becurile cu incandescenţă transformă totuşi numai 5% din electricitatea pe care o consumă în lumină, restul fiind transformat în căldură. Generaţia de becuri fluorescente sunt cu 80% mai economice.
Comisia Europeană a calculat că, înlocuind becurile clasice cu alternativa economică, fiecare gospodărie ar economisi 50 de euro pe an. La scara Uniunii Europene, economia s-ar cifra la aproximativ 10 miliarde de euro anual. Chair dacă sunt mai scumpe, durata de viaţă a becurilor economice este net superioară. Becurile economice însă, conţin mercur, un element chimic toxic.
Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: