marți, 12 ianuarie 2010

VIER PFOTEN condamnă masacrul de la Balc: 162 de animale ucise pentru distracţie


Fundaţia VIER PFOTEN România dezaprobă promovarea în secolul al XXI-lea a unor practici inumane de maltratare si ucidere a animalelor salbatice, precum cele de la Balc.
Reprezentanţii VIER PFOTEN România au declarat că condamnă transformarea în agrement a unui fost obicei primitiv de procurare a hranei, care nu mai poate fi motivat în secolul XXI de satisfacerea unor nevoi vitale pentru om.
Fundaţia subliniază că nu pune la îndoială încadrarea în normele legale privind protecţia fondului cinegetic al României, ci doar a moralităţii modului în care sunt tratate animalele sălbatice în această situaţie.
VIER PFOTEN România militează pentru responsabilitate şi respect faţă de toate formele de viaţă, astfel încât fiecare fiinţă să poată trăi cu demnitate potrivit necesităţilor proprii

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Nokia prezintă un prototip de telefon alimentat cu Coca-Cola





Designerul chinez Daizi Zheng a creat un concept de telefon mobil care ar putea fi alimentat cu băuturi răcoritoare.
Telefonul ar urma să funcţioneze pe baza unor baterii care folosesc enzime pentru a genera electricitate din carbohidraţi.
"Mi-am dat seama că bateriile obişnuite de telefon sunt scumpe, consumă resurse importante atunci când sunt fabricate şi reprezintă o problemă la reciclare, fiind dăunătoare mediului", declară Zheng citat de Dezeen.com. "Telefonul foloseşte o bio-baterie în locul bateriilor tradiţionale care poluează. O astfel de baterie are nevoie doar de o doză de băutură răcoritoare, urmând a genera apă şi oxigen în clipa în care se descarcă", mai spune designerul.
Bio-bateriile rezistă încărcate de trei sau patru ori mai mult decât bateriile convenţionale pe bază de litiu şi sunt totodată complet biodegradabile.

miercuri, 6 ianuarie 2010

WWF face educaţie ecologică în şcolile româneşti


Organizaţia internaţională de protecţia mediului WWF (World Wide Fund for Nature) a lansat la începutul acestei săptămâni în România proiectul educaţional şi concursul naţional "Şcoli pentru un viitor verde".
Proiectul se bazează pe ideea că şcoala trebuie să fie un loc în care copiii să înveţe să se gândească la ceilalţi şi să încerce să îşi realizeze un viitor mai curat, trăind în armonie cu natura. Potrivit iniţiatorilor proiectului, şcoala nu trebuie să "livreze" copiilor doar cifre şi litere, ci şi bazele unui simţ civic dezvoltat, ale unei responsabilităţi faţă de mediul şi comunitatea în care trăiesc.
Pentru a putea intra în cursa pentru premiile finale copii vor trebui să realizeze un jurnal al concursului, care să includă toate poveştile şi episoadele semnificative de pe durata proiectului. Cel puţin o dată pe lună, coordonatorii echipelor înscrise vor trimite o pagină din acest jurnal, însoţită de fotografii, filme sau desene care să ilustreze acţiunea sau campania iniţiată de echipa respectivă.
"Şcoli pentru un viitor verde" se adresează tuturor şcolilor şi grădiniţelor din România şi urmăreşte informarea preşcolarilor, elevilor, cadrelelor didactice, părinţilor şi comunităţilor locale în legătură cu problemele actuale ale mediului.
Cele mai frumoase pagini vor fi publicate în revistele Terra Magazin, Doxi şi Pipo şi vor fi postate pe site-ul concursului, www.scolipentruunviitorverde.ro, unde pot fi accesate, de asemenea, detaliile despre concurs (modalităţi de înscriere, regulament, materiale didactice gratuite etc.).
Mediatizat în peste 2.800 de unităţi de învăţământ din România, proiectul este susţinut şi de Societatea de Geografie din România, Institutul de Geografie al Academiei Române, Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului şi de Ministerul Mediului.

Cel mai amenintat animal de Terra!!!


Tigrul se află pe primul loc al topului: frumoasa felină a fost declarată de organizaţia WWF drept cea mai ameninţată specie de pe Terra.
Oamenii de ştiinţă spun că mai sunt pe întreagă planetă doar 3.200 de tigri, aceştia dispărând din cauza braconierilor, distrugerii habitatului şi schimbărilor climatice.

Populaţia globală de tigri a scăzut cu 95% în ultimul secol.

WWF spune că intenţionează să intensifice presiunile de a salva frumoasa felină prin clasificarea ei ca cea mai ameninţată specie de pe Pământ.

Organizaţia încearcă să lucreze cu guvernele pentru a încuraja un management al pădurilor mai responsabil. WWF doreşte ca statul să ofere compensaţii fermierilor ale căror vite sunt ucise de tigrii, pentru a nu mai ucide felinele.

"Anul acesta a fost declarat de ONU drept Anul Biodiversităţii, aşa că am creat o listă cu primele 10 animale pe cale de dispariţie, despre care credem că trebuie monitorizate foarte atent în următoarele 12 luni", a declarat Diane Walkington, directorul programului pentru specii din Marea Britanie.

"Sunt o mulţime de alte specii critic ameninţate cu dispariţia, însă alegerea tigrului pe locul 1 va atrage atenţia (...) Pentru a salva tigrul trebuie să îi salvăm habitatul, care este şi casa altor specii ameninţate. Aşa că dacă salvăm tigrul, salvăm şi alte animale", a mai spus directorul WWf.

În top 10 al animalelor critic ameninţate cu dispariţia intră şi tonul, ţestoasele cu spate pielos şi urşii polari.

Din cele nouă specii de tigru, trei din ele - tigrul Bali, Caspic şi Java - au dispărut deja, iar cea de-a patra specie, tigrul din Sudul Chinei, nu a mai fost văzută de 25 de ani.

Prin urmare, au mai rămas doar tigrul bengalez, amur, indo-chinez, sumatra şi malaezian, însă cu o populaţie extrem de mică - 3.200.

În Franţa se vând sicrie ecologice, fabricate din amidon


Conştiinţa ecologică europeană ajunge şi în viaţa de dincolo. În Danemarca şi Franţa există deja servicii funerare în spiritul respectului faţă de natură. Secretul, cum era de aşteptat, stă în sicriu.
Invenţia daneză este necostisitoare şi extrem de eficace: odată pus în sicriu, trupul este congelat la -80 de grade cu azot lichid, apoi puternic scuturat până se transformă într-o pudră organică. Ulterior, este extras orice lichid prin evaporare şi orice metal prin magnetizare. Rămăşiţele îngropate mai aproape de suprafaţă se transformă în îngrăşămînt în maximum un an.

"Procedeul trebuie să fie şi un simbol. Şi anume, din rămăşiţe renaşte viaţă, aşa că l-am proiectat ca pe un semn că totul trebuie redat naturii", a explicat inventatoarea sicriului ecologic.

În Franţa, unde incinerarea cadavrelor este adesea preferată înmormântării, au apărut pe piaţă sicrie de crematoriu ecologice, făcute din hârtie şi amidon extras din porumb şi cartofi. Marile avantaje ale acestor sicrie: ard mult mai repede decât cele de lemn, nu se taie copaci pentru ele, consumă mai puţină energie la crematoriu şi, implicit, emit mai puţine noxe în atmosferă.

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Culmea reciclarii: Medalii din deseuri pretioase


Milioanele de tone de DEEE (deseuri electrice si electronice) care inunda planeta in fiecare an sunt o mare, mare problema, iar colectarea si tratarea lor in vederea reciclarii – o mare, mare necesitate.

Cum transmiti un semnal marelui public, ca sa-l faci constient de urgenta problemei si de nevoia de a se implica? Scriind posturi de blog si articole, facand campanii de comunicare pe tema respectiva si implicandu-te activ in ceea ce sustii.

Dar iata si un “semnal” mai original: medaliile de aur, argint & bronz care vor fi decernate castigatorilor la Jocurile Olimpice de Iarna din 2010 de la Vancouver, Canada, sunt realizate din metale recuperate din DEEE, mai exact din placile cu circuite integrate!
Create de o artista – Corrine Hunt – si un designer industrial – Orner Arbel – medaliile cu forme inedite, unduitoare, vor fi produse de Monetaria Regala Canadiana si vor aminti tuturor ca acolo, in depozitele de echipamente electrice si electronice, zac o multime de materiale recuperabile si, prin urmare, valoroase.
Sura: MNN