vineri, 11 decembrie 2009

Bucureştiul a fost declarat unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa


Capitala României s-a clasat pe locul 28 din 30 în Indexul European al Oraşelor Verzi realizat de The Economist Intelligence Unit şi dat publicităţii, marţi, la Copenhaga. Capitalele Bulgariei şi Ucrainei, Sofia şi Kiev, sunt singurele oraşe europene mai poluate decât Bucureştiul.
Oraşele din Scandinavia ocupă primele locuri ale topului, fiind considerate cele mai verzi oraşe ale Europei. Astfel, pe primul loc s-a clasat Copenhaga, cu un punctaj de 87,31 din 100, urmată de Stockholm, cu 86,65 de puncte şi Oslo, cu 83,98, potrivit novinite.com.

Parisul este pe locul 10 în acest an, cu 73,21 de puncte, urmat de Londra cu 71,56 de puncte şi Madrid. Capitala Italiei este aproape de mijlocul clasamentului, pe locul 14.

Topul a fost realizat în funcţie de opt factori: emisiile de dioxid de carbon (CO2), resursele de energie, densitatea clădirilor, transporturile, resursele de apă, cantitatea deşeurilor, calitatea aerului şi politica mediului.

Un gheţar de 19 kilometri se apropie periculos de Australia


Iceberg-ul s-a desprins în urmă cu zece de ani de banchiza Ross, de pe continentul Antarctica. Atunci, avea un volum de trei ori mai mare decât cel actual.
Un iceberg gigantic se apropie de coasta de vest a Australiei. Gheţarul, lung de 19 kilometri şi lat de opt kilometri, s-a desprins în urmă cu zece de ani de banchiza Ross, de pe continentul Antarctica. Atunci, avea un volum de trei ori mai mare decât cel actual.

Purtat de curenţi spre nord, icebergul se află în prezent la aproape 1700 de ţărmul australian. Expertul în glaciologie Neal Young a dat asigurări că gheţarul se va topi înainte să atingă Australia.

România trebuie să acopere 33% din consumul brut de electricitate din 2010 din surse regenerablile


Până în anul 2020, 24% din consumul total de energie va trebui să fie din surse regenerabile.
România va trebui să acopere anul viitor 33% din consumul brut de energie electrică din resurse regenerabile, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Săndulescu.

"România are două ţinte obligatorii de îndeplinit. Una dintre ele se referă la 2010, când 33% din consumul brut de energie electrică trebuie acoperit din resurse regenerabile. Pentru asta va trebui să vedem care va fi consumul brut de energie electrică anul viitor şi care va fi producţia de energie din resurse regenerabile", a explicat Săndulescu, care a precizat că în acest an consumul de electricitate a scăzut, ca urmare a crizei.

Cea de-a doua ţintă se referă la 2020, când 24% din consumul total de energie va trebui să fie din surse regenerabile. "Suntem optimişti atât datorită unităţilor pe care le avem în funcţiune, cât şi a proiectelor pe care le avem în derulare. Avem parcuri eoliene de 1.000 MW în construcţie şi unităţi de 2.900 MW cu aviz de racordare emis. Deşi e criză, investiţiile în acest domeniu au continuat să vină, investiţii private", a mai spus Săndulescu. Oficialul a subliniat că România, spre deosebire, de Bulgaria, nu a acordat avize de construcţie a unor proiecte eoliene în arii protejate.

Pentru 2010, Ministerul Economiei va avea în vedere finalizarea foii de parcurs privind promovarea energiilor din resurse regenerabile solicitate de Comisia Europeană şi revizuirea strategiei energetice pentru previzionarea consumului de energie din România. Pe 19 noiembrie, ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a semnat contractele de finanţare pentru primele 6 din cele 14 proiecte aprobate până acum privind sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile. Cele şase proiecte au o valoare totală de circa 269 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă aprobată este de aproape 114 milioane lei.