luni, 25 mai 2009

Stadionul-dragon, primul din lume alimentat exclusiv din energie solară







Stadionul cu aspect de dragon din Taiwan este primul din lume care se va alimenta din energia solară produsă chiar de el.






Stadionul, aflat în Kaohsiung, Taiwan, a fost construit pentru Jocurile Mondiale ce vor avea loc în oraş, în iulie. Este primul stadion din lume ce foloseşte exclusiv energia solară.Structura gigantică, de 19 hectare, are o capacitate de 55.000 de locuri şi va fi folosită în principal pentru evenimente de atletism şi rugby, incluzând găzduirea celor mai importante evenimente ale Jocurilor Mondiale 2009.Cele 8.844 de panouri solare vor genera mai multă energie decât este nevoie pentru cele 3.300 de becuri şi două ecrane tv gigantice.Guvernul taiwanez intenţionează să vândă surplusul de energie ce va fi generat în perioadele fierbinţi ale verii.O autoritate din Taiwan a declarat că panourile solare vor genera 1.14 milioane de Kwh pe an, prevenind suflarea în atmosferă a 660 de tone de dioxid de carbon, cum s-ar fi întâmplat în cazul centralelor electrice tradiţionale.




Sursa: REALITATEA.NET

Cea mai mare centrală solară din lume va fi construită în Australia


Cea mai mare centrală solară din lume, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, în valoare de peste 1 miliard de dolari, va fi construită în Australia, a declarat duminică primul ministru de la Canberra, Kevin Rudd.


Noua construcţie va avea o capacitate de producţie de trei ori mai mare decât centrala solară din California, cea mai mare construcţie de acest gen în prezent.Prin acest proiect autorităţile australiene speră să obţină o creştere economică, să ofere noi locuri de muncă şi să promoveze energiile alternative, toate acestea prin exploatarea "celei mai importante resurse naturale a ţării", soarele.Mai multe detalii vor fi stabilite spre sfârşitul acestui an, iar proiectul ar trebui să fie dezvoltat, ulterior, la o reţea de distribuţie în tot continentul. "Vrem să fim liderii mondiali în domeniul energiilor alternative", a mai adăugat Rudd.Australia va deveni membru cu drepturi depline a Agenţiei pentru Energii Regenerabile, care îşi va convoca prima întâlnire globală în luna iunie a acestui an.


Sursa: NewsIn

WWF Olanda, prima clădire cu zero emisii din lume




Sediul olandez al organizaţiei ecologiste WWF (World Wildlife Fund) este prima clădire cu zero emisii de gaze cu efect de seră din lume.

Clădirea este ventilată natural, iar electricitatea şi apa caldă sunt obţinute prin panourile solare care învelesc sediul. Există, de asemenea, şi un sistem energetic de rezervă, pe bază de biomasă.Tavanele sunt făcute din noroi, cu o circulaţie continuă a apei prin tuburi mici de sticlă, care au grijă de răspândirea căldurii umane şi mecanice precum şi de răcorirea birourilor.Toate materialele folosite sunt ecologice şi nu sunt lucrate de copii.Clădirea are un acoperiş ce permite păsărilor să îşi facă cuiburi şi subsoluri numai bune pentru lilieci.

Sursa: REALITATEA.NET