joi, 19 februarie 2009

Ziua Pamantului 2009 - muntele Tampa, masivul Postavarul, Brasov


Data: 25 aprilie 2009Titlul proiectului: Ziua Pamantului 2009Editia: 3Organizatori: Asociatia de Turism Montan „Floare de Colt” BrasovActivitati desfasurate: Ecologizare, team-building, videoproiectieNr. de voluntari implicati: 150Aria de desfasurare: 5 Trasee pe muntele Tampa, masivul Postavarul, BrasovProgramul activitatilor in data de 25 aprilie 2009:- Intalnirea: ora 09.00 in Piata Sfatului, la fantana- Ecologizare: 09.30 : 13.30 (4 ore)- Pauza de masa: 13.30 - 14.00- Team building: 14.00 - 16.45 (doar pentru elevi)- Pauza de organizare: 16.45 – 17.00- Videoproiectie: 17.00 – 18.00Coordonator proiect: Thekla Petro

Samsung lansează telefonul solar !

Şi iată că acum Samsung a îndeplinit o mai veche promisiune şi au lansat nou nouţul telefon „Blue Earth”. Acesta este un minunat mobil verde cu touch screen care are un mini panou solar, pe spate, care poate genera suficientă energie pentru reîncărcarea bateriei telefonului. Şi da – gadget-ul este la fel de mic cât să-ţi încapă în buzunar !

Şi ca şi cum lansarea telefonului solar nu ar fi fost suficientă, Samsung trece de limitele prezentului pentru a creea ceea ce speră a fi cel mai verde mobil de pe piaţă. Carcasa telefonului este făcută din materiale reciclate.De asemenea acest lucra s-a întâmplat şi cu încărcătorul. Device-ul este setat să fie eficient din punct de vedere energetic cu o nouă interfaţă care va facilita cu usurinţă activarea telefonului pe funcţia de salvare a energiei. Este dotat de asemenea cu un pedometru ( pedologie = ştiinţă care se ocupă cu studiul genezei, evoluţiei şi componenţei solurilor) şi un calculator al emisiilor de CO2. Samsung ţinteşte de asemenea şi pentru minimalizarea ambalajului de vânzare care va fi făcut în întregime din hârtie reciclată.

Aşadar este clar că Samsung aruncă o adevărată „mănuşă de armură” către toţi fabricanţii de telefonie şi noi nu putem decât spera la vederea integrării celulelor fotovoltaice în tot mai multe produse de acest gen.

Telefon „Samsung Blue Earth” va fi lansat oficial astăzi, luni 16 februarie, la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile din Barcelona, Spania.

Sticlele din plastic te fac să gândeşti înainte de a bea ?




Apariţia băuturilor îmbuteliate în plastic a dus cultura consumatorului ripisitor la poluarea peste măsură a plantei. Mai mult, frânarea acestui tip de poluare a devenit o sarcină extrem de dificilă. Dacă nu te-am convins iată câteva date care sigur te vor face să te gândeşti atunci când vei cumpăra o băutură la PET.

În România, în fiecare an se aruncă 331.000 tone de sticle de plastic.
PET-urile nu sunt biodegradabile, ele putand sta in natura 350-400 de ani fara a-si schimba compozitia, ceea ce are ca efect cresterea constanta a gropilor de gunoi. Din 5 PET-uri reciclate se poate confectiona un tricou, din 50 de PET-uri se poate face un pulover, iar o tona de plastic reciclat inseamna economie de 1,8 tone de petrol. Prin reciclarea unui singur PET se poate economisi suficienta energie pentru a lumina un bec obisnuit timp de 6 ore.

Anual, fiecare dintre noi aruncăm la gunoi aproximativ 300 de PET-uri.
80% dintre PET-uri nu sunt reciclate. In 2007, operatorii economici care colaboreaza cu EcoRom Ambalaje au pus pe piata 106.885 tone PET, din care, conform datelor EcoRom, s-au reciclat 23.919 tone. In 2008, in perioada ianuarie-iunie, au fost generate 55.280 tone PET si au fost reciclate aproximativ 13.200 tone PET, ceea inseamna o rata de reciclare de 24%.

90% din costul apei plate la PET este constituit numai din ambalaj
Consumul de apa in Romania este in continua crestere. Conform datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), in ultimii zece ani piata a cunoscut o crestere continua, cu o dinamica medie anuala de aproximativ 20%. Daca in 2006 s-au vandut aproximativ 920 milioane litri de apa, in 2007 s-au consumat peste 1,1 miliarde de litri.La nivel mondial, organizatii neguvernamentale trag numeroase semnale de alarma in ceea ce priveste apa imbuteliata. Pe langa calitatea asemanatoare cu cea a apei de la robinet, organizatiile mai sustin ca, in contextul unei crize a petrolului, producerea de PET-uri pentru apa este o nebunie.
Un raport dat publicitatii in Statele Unite arata ca, anual, se consuma 17 milioane de barili de petrol pentru producerea recipientelor din plastic destinate comercializarii apei. Asta inseamna 2,5 milioane tone de emisii de CO2 pe an. Raportul mai arata ca in Statele Unite se consuma anual mai multa apa imbuteliata decat bere si lapte la un loc, productia atingand, doar anul trecut, 34 de miliarde de litri, ceea ce inseamna un pro fit de 12 miliarde de dolari pentru marile companii de profil.
Apa minerală înbuteliată în plastic este cea mai populara băutură din lume. Aşadar fii cu băgare de seamă atunci când cumpăreri o băutură la PET şi aminteşte-ţi că mai mult plăteşti ambalajul decât conţinutul iar costurile de reciclare sunt urişe.
“Sunt lucruri la indemana oricui sa recicleze sau sa filtreze apa de la robinet fara sa mai cumpere apa imbuteliata. Peste tot gasesti PET-uri, iar oamenii trebuie sa devina constienti” - Carmen Gerogescu, marketing manager la Electrolux.
Sursa: Ecomagazin