marți, 30 decembrie 2008

Lumini eco in noaptea noului an in Times Square


New Yorkezii vor petrece o noapte de Anul Nou mai ecologica decat in anii precedenti: luminile de la Times Square vor fi verzi, informeaza Eco Friend. Globul imens din piata cantareste mai mult de 5 tone va fi luminat de 32.256 LED-uri Philips Luxeon Rebel.
LED-urile vor genera 16 milioane de culori, consumand pentru aceasta mai putina energie decat doua cuptoare traditionale.
Energia pentru semnalele luminoase care vor marca trecerea la un nou an va fi produsa prin miscarile participantilor. Oamenii au inceput deja sa pedaleze pentru a strange cele 230 de ore de pedalare necesare pentru a lumina semnele timp de 15 minute.
Times Square este una dintre intersectiile cele mai importante din Manhattan, New York

Sera din peturi reciclate


Produsele din plastic au devenit la ora actuala cele mai mari pericole pentru mediul inconjurator. Aruncarea deseurilor din plastic la cosul de gunoi este ceea ce face omul pentru a scapa de ele. Dar o solutie si mai buna este gestionarea acestor deseuri intr-o metoda creativa si utila. De exemplu, construirea unei sere numai din sticle de plastic reciclate. Aceasta este initiativa unor elevi americani de la liceul Clark Montessori din Cincinnati, Ohio, informeaza Ecofriend.
La construirea serei, peste 1.000 de peturi de 2 litri au fost folosite numai pentru peretii acesteia. Intreaga structura a serei este mentinuta de o fundatie compusa numai din cauciucuri reciclate.
Cu toare acestea criticii de la Ecofriend admira initiativa tinerilor de a gestiona deseurile intr-o maniera utila, insa sunt de parere ca nu a fost facut un bine prea mare mediului pentru ca deseurile din plastic si cauciuc sunt tot pe pamant, afectandu-l in continuare.

Energia regenerabilă, mai ieftină şi inepuizabilă


În 2009 se va da startul Programului „Casa verde“, prin care Fondul de mediu va subvenţiona proiectele de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire poluante cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală şi eoliană, nepoluantă. Subvenţia se situează între 50 şi 90% din valoarea cheltuielilor.


România a fost prima ţară din estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabilă şi Eficienţa Energiei. Potenţialul României în domeniul producerii de energie verde este 12 la sută energie solară, iar zonele cu acest potenţial sunt în Delta Dunării, în Dobrogea şi Câmpia de Sud. Din estimările făcute de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova reiese că dintre formele de energie alternativă, solară, geotermală şi eoliană, cea preferată de populaţie va fi cea solară. Din 5 ianuarie 2009, dată de la care va începe înscrierea persoanelor fizice în acest program, se aşteaptă o avalanşă de cereri având în vedere subvenţionarea cu 90% a lucrărilor de instalare a panourilor solare. „Prima etapă a dobândirii instalaţiilor de energie alternativă se află în curs de desfăşurare şi constă în acreditarea operatorilor economici care comercializează şi instalează sistemele de încălzire ce utilizează energie alternativă. Pe 20 decembrie vor fi afişate listele cu operatorii acreditaţi. Până acum, din informaţiile noastre rezultă că au depus cereri de acreditare aproximativ 2.000 de operatori din toată ţara. Dacă vor îndeplini criteriile de selecţie, solicitaţii vor avea de unde să aleagă“, a spus Monica Mateescu, directoarea executivă a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova.


După Sărbători, năvală la captatorii solari


Alocarea din Fondul de mediu a sumei necesare finanţării programului „Casa verde“ se face anual, în limita fondurilor stabilite cu această destinaţie prin bugetul anual al Administraţiei Fondului pentru mediu, aprobat de guvern. Pentru anul 2009, suma prevăzută pentru derularea programului este de 520.000 de lei şi provine din taxa de poluare pentru autovehicule. Finanţarea se acordă prin modalitatea nerambursabilă, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Procentul de cheltuieli eligibile nefinanţat constituie contribuţia proprie a solicitantului şi este asigurat din surse proprii. În cazul operatorilor economici, al composesoratelor sau al ocoalelor silvice, proporţia de finanţare este de 50%, dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem. Unităţile administrativ-teritoriale sau instituţiile de învăţământ pot primi 60%, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem. Persoanele fizice, asociaţiile de locatari sau organizaţiile neguvernamentale primesc 90%, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru un sistem. Operatorii economici, composesoratele, ocoalele silvice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile de învăţământ pot depune cereri de finanţare doar la sediul Administraţiei Fondului pentru mediu. Persoanele fizice, asociaţiile de locatari şi organizaţiile neguvernamentale depun cereri începând cu 5 ianuarie 2009 la un instalator validat de pe lista ce va fi făcută publică pe 20 decembrie 2008. Acesta va onora cererile în funcţie de sumele care i se vor repartiza. Judeţul Dolj este inclus pe Harta solară a României, unde fluxul energetic solar anual atinge valori între 1450-1600kWh/m2/an.
Sursa: Gazeta de Sud

În Europa, becurile incandescente se vor “stinge” din 2012


Becurile tradiţionale de 100 de waţi vor dispărea din magazine, începând cu 1 septembrie 2009. UE a fixat calendarul pentru interzicerea progresivă a becurilor clasice cu incandescenţă, care nu vor mai putea fi comercializate din septembrie 2012.


Becurile cu incandescenţă de 100 de waţi nu vor mai fi comercializate, începând cu 1 septembrie anul viitor, potrivit AFP. În anul imediat următor, becurile cu incandescenţă de 75 de waţi vor fi scoase de pe piaţă, iar în 2011, cele de 60 de waţi, vor fi interzise, de asemenea. La 1 septembrie 2012, se va renunţa şi la becurile tradiţionale de 40 şi de 25 de waţi.
Aproximativ 85% din iluminatul gospodăriilor este astăzi considerat ineficient din punct de vedere energetic. Ameliorarea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 este unul dintre marile obiective ale pachetului climă – schimbări climatice a Uniunii Europene.


Economii de miliarde de euro


Consumatorii europeni folosesc becul clasic de zeci de ani. Satisfăcătoare în ceea ce priveşte calitatea iluminatului, becurile cu incandescenţă transformă totuşi numai 5% din electricitatea pe care o consumă în lumină, restul fiind transformat în căldură. Generaţia de becuri fluorescente sunt cu 80% mai economice.
Comisia Europeană a calculat că, înlocuind becurile clasice cu alternativa economică, fiecare gospodărie ar economisi 50 de euro pe an. La scara Uniunii Europene, economia s-ar cifra la aproximativ 10 miliarde de euro anual. Chair dacă sunt mai scumpe, durata de viaţă a becurilor economice este net superioară. Becurile economice însă, conţin mercur, un element chimic toxic.
Sursa: Adevarul