miercuri, 29 octombrie 2008

Campania Naţională de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice "Marea Debarasare 1 noiembrie 2008"

In această campanie judeţul Bihor, alături de judeţul Ilfov, Sibiu şi Suceava a fost inclus pe lista judeţelor pilot în care colectarea DEEE se extinde şi în mediul rural. Transportul deşeurilor se va utiliza cu 2 camioane, fiecare cu capacitate de 7,5 tone care vor urmări doua trasee.
Nord-Vestul judeţului cu localităţile Oradea-Nojorid-Gepiu-Salonta-Tinca-Cociuba Mare-Şoimi-Beiuş-Pocola- Sâmbăta-Ceica-Drăgeşti-Sânmartin-Oradea
Sud-Estul judeţului cu localităţile Oradea-Săcueni-Roşiori-Biharia-Cherechiu-Valea lui Mihai-Viişoara-Suplacu de Barcău-Popeşti-Derna-Sălard-Cetariu-Oradea

joi, 23 octombrie 2008

Un nou studiu realizat de organizaţia Worl Wildelife Fund (WWF) prevede schimbări climatice care vor provoca modificări însemnate asupra mediului.


Încălzirea globală se accelerează mai rapid decât au prevăzut experţii în schimbări climatice. Raportul de Evaluare realizat anul trecut de Grupul Interguvernamental de Experţi în Schimbarea Climatică (IPCC) cuprinde un studiu amănunţit, la care au participat 4 000 de oameni de ştiinţă din peste 150 de ţări. Însă metodele de cercetare au evoluat. Şi conform noului raport WWF, schimbarea climatică are un impact mult mai mare decât s-a anticipat. Astfel, banchiza de gheaţă din Oceanul Artic ar putea dispărea complet în timpul verii, între 2013 şi 2040, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimul milion de ani.Soluţia trebuie să se aplice cât mai repede. Cercetătorii au cerut Uniunii Europene să adopte un obiectiv de reducere a emisiilor până în 2020 de cel puţin 30 la sută sub nivelul anului 1990, în loc de 20 la sută cât fusese propus iniţial. Motivele de îngrijorare sunt fondate şi trebuie să se acţioneze cât mai prompt. Cercetătorii avertizează că numărul şi intensitatea cicloanelor extreme deasupra Insulelor Britanice şi a Mării Nordului sunt prevăzute să crească, ducând astfel la creşterea vitezei vânturilor şi a pierderilor materiale legate de aceste fenomene în Vestul şi Centrul Europei. Se mai prevede că nivelul ozonului va atinge nivelul celui din timpul valului de căldură din 2003, iar precipitaţiile vor aduce din nou inundaţii şi daune economice. La scară globală, creşterea nivelului mării se aşteaptă să atingă mai mult decât dublul maximului de 0,59 metri prevăzut de IPCC până la sfârşitul secolului, supunând astfel unui mare risc vaste areale costiere.În aceste condiţii, este necesar ca tările dezvoltate din UE să-şi propună ca obiectiv de temperatură unul inferior celui de două grade Celsius pe care l-au adoptat în 1996.
Sursa: Mediafax